Güneş Enerjisi

Güneş, dünyamıza ve sisteminde bulunan diğer gezegenlere enerji veren sonsuz enerji kaynağıdır. Yaşam kaynağı olarak güneş, dünyamızda oluşan diğer enerji kaynaklarının da oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Güneş, bitkilerin fotosentez yapabilmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Doğada görülen bazı enerji çeşitlerinin de temelini güneş oluşturmaktadır. Örneğin rüzgâr, güneş ışınlarının sıcaklık farkından dolayı oluşmaktadır.

Güneş, aynı zamanda bir termonükleer reaktördür. Güneş içerisinde hidrojenin helyuma sürekli dönüştüğü füzyon tepkimeleri sürekli şekilde gerçekleşir ve tepkimeler sırasında oluşan kütle kaybı ısı enerjisine dönüşerek uzaya yayılır. Geçmişten günümüze güneşin içinde devam eden bu dönüşüm tepkimelerinden yola çıkarak, bol ve temiz bir enerji kaynağı olarak güneş hem fosil yakıtlara alternatif olabilecek hem de daha milyarlarca yıl dünyamızı ısıtmaya devam edecektir.


1. Güneşten Gelen Işının Dağılımı

Güneşten gelen solar radyasyonun %51’i yeryüzüne direk ulaşır, bu enerji yeri ve yere yakın atmosferi ısıtır. Buharlaşmayı sağlar, bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirir. Geriye kalan %49’un, %4’ü yer yüzeyinden yansır, %26’sı bulutlar ve atmosfer tarafından yansıtılır. %19 ise atmosferik gazlar, partiküller ve bulutlar tarafından emilir. 


2. Güneş Enerjisinin Önemi

Artan enerji ihtiyacı doğrultusunda insanlar, sürekliliği olan daha uygun kaynak arayışı içine girmişlerdir. Tüm etkenler göz önünde bulundurulduğunda bu şartları karşılayabilecek yönelimin yenilenebilir enerji kaynakları olduğu ortadır. Güneş enerjisi, kaynak bakımından sürekli ve çevresel etkileri bakımından da oldukça zararsız bir kaynaktır. Son yıllarda kullanımı daha çok yaygınlaşmış ve bununla beraber ekonomikleşmiştir. Güneş enerjisinden tarımdan, haberleşmeye, ısınmaya, elektrik üretimine vb. birçok konuda yararlanılmaktadır. Yapılan uygulamalara da bakıldığında dünya görüşü olarak da yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin yavaş yavaş arttığı görülmektedir.


Güneş enerjisi hem fosil enerji kaynakları hem de diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına oranla doğal çevreye verdiği zarar en az olan enerji çeşidi arasında yer almaktadır. Teknolojik kullanım durumunda, atmosferde küresel ısınmaya neden olan metan, karbondioksit, kükürt dioksit vb. ve diğer sera gazlarından hiçbirini üretmez. Ayrıca, doğada canlıların yaşamaya muhtaç duydukları enerji ihtiyacını karşılamaktadır.

Güneş enerjisi, kullanımı basit olan ve teknolojik bilgi gerektirmeyen bir kaynak olmakla beraber birçok enerji kaynağının da temelini oluşturmaktadır. Hidrolik, rüzgâr, gelgit, dalga, biokütle vb. enerjilerin temel kaynağını güneşten almaktadır.

Güneşteki hidrojen yakıtının tüketilmesi için daha, yaklaşık 5 milyar yıllık bir süre olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu yönüyle Güneşin, insanlık için tükenmez bir enerji kaynağı olduğu belirtilmektedir.


3. Güneş Enerjisi Avantajları ve Dezavantajları 


3.1. Güneş enerjisinin avantajları

Güneş Enerjisi dünyadaki en temiz ve tükenmeyen sınırsız enerji kaynağıdır. GES'lerin temel avantajları şöyle sıralanabilir:

1.  Güneş Enerjisi tükenmeyen enerji kaynağı olduğu için güneş enerjisi kullanımında herhangi bir yakıta ihtiyaç duyulmamaktadır.

2.  GES'lerinin bakımları diğer enerji tesislerine nazaran çok kolaydır. Yılda sadece birkaç kez temizlik gerektirirler. İşletme ve bakım maliyetleri düşüktür.

3.  Çevre dostu temiz bir enerji çeşidi olduğundan çevreyi kirletici, karbon monoksit, gaz, radyasyon, kükürt ve duman gibi sıkıntıları yoktur. Sessiz çalışırlar ve çevreye zararlı bir atık bırakmazlar.

4.  Enerjinin üretildiği yerle tüketildiği yer arasında uzun mesafeler olmadığı için enerjinin taşınması sırasında oluşabilecek kayıp miktarı oldukça azdır.

5.  GES'lerinin panelleri sağlam malzeme yapısı sayesinde, zor hava koşullarına karşı dayanıklıdır.

6.  GES'lerinin kurulumu zor değildir.

7.  Uzaktan merkezi olmayan tüketiciler için (kırsal kesimler, tatil köyleri, yazlıklar, yerleşim yerleri, telefon şebekesi istasyonları vb.) bu temiz enerji kaynağı, elektrik enerjisini elde etme adına büyük kolaylıklar sağlayabilmektedir.

8.  Sistemin gücü istek doğrultusunda değiştirilebilir.

9.  Ömürleri 25 yıl civarıdır.


3.2. Güneş enerjisinin dezavantajları

Güneş enerjisinin çok sayıda avantajı olmasına rağmen bazı dezavantajları da mevcuttur:

1.  İlk yatırım maliyeti yüksektir.

2.  Güneş enerjisinin elektriğe dönüştürme oranı düşük olduğundan dolayı geniş alanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

3.  Güneş enerjisi ancak gündüz kullanılabilir. Bu da bu enerji kaynağını sadece yarım gün boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

4.  Güneş Enerjisi santrallerinin çalışması hava şartlarına bağlıdır. Yağmurlu ve bulutlu günlerde, güneş panellerinin verimi azalmaktadır. Enerji gereksiniminin daha fazla olduğu kış aylarında güneş ışınımı az ve ayrıca ışınım geceleri hiç yoktur.

5.  Güneş kuleleri ile elektrik üretim metodu, bazı hayvanlar için, en çokta göç eden kuşlar için tehlike yaratabilmektedir.

6.  Güneş ışınımı sabit ve sürekli olmadığından depolama gerekmektedir.


YÜCEL SOLAR ENERJİ olarak;


Mühendislik Hizmetleri:


Kurulum Hizmetleri:


Bakım ve Onarım Hizmetleri: